Czy wiesz, jakie jest zastosowanie celofanu? Być może ta nazwa nie jest Ci obca i doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, do czego możesz wykorzystać ten szeleszczący produkt. Jednak jeśli nie masz pojęcia, co z nim zrobić, albo zwyczajnie chcesz pogłębić swoją wiedzę na ten temat, zapraszamy do lektury. Poniżej znajdziesz garść informacji o celofanie i kilka przydatnych wskazówek.
Celofan – co to jest?
Celofan często określany jest mianem folii celulozowej. Ze względu na swoje unikalne właściwości z powodzeniem wykorzystywany jest w wielu branżach, w tym w cukiernictwie. To bardzo popularne tworzywo, które najczęściej służy do pakowania przedmiotów różnego typu. Jego powstanie to suma interesujących przypadków. Historia pochodzenia tego surowca ściśle wiąże się z przemysłem włókienniczym, a właściwie ze szwajcarskim inżynierem J. E. Brandenbergerem. To on jest ojcem celofanu i konstruktorem pierwszej maszyny produkującej ten materiał. I choć początkowo wcale tego nie planował, przyczynił się do powstania trwałego, uniwersalnego i niezwykle potrzebnego artykułu.
Celofan pozyskiwany jest w wyniku reakcji celulozy z dwusiarczkiem węgla. To materiał szeleszczący, przezroczysty i odporny na działanie czynników zewnętrznych. Jest niezwykle popularny w wielu branżach ze względu na swoje uniwersalne zastosowanie. Z powodzeniem można go wykorzystywać do pakowania przedmiotów różnego typu.
Szczególne właściwości celofanu
Celofan jest lekki i błyszczący. Jego największym atutem jest to, że jest przezroczysty. Dzięki temu można go stosować do pakowania różnego rodzaju produktów. Każdy towar, owinięty w tę niezwykłą folię, staje się pierwszoplanowym bohaterem. Kolory, faktura i najważniejsze cechy produktu są doskonale widoczne. Z tego względu ci, którym zależy na estetycznej i eleganckiej prezentacji swojego artykułu, prędzej czy później sięgają po profesjonalne materiały do pakowania, w tym celofan.
Poza tym warto nadmienić, że nie bez powodu celofan jest wykorzystywany w branży spożywczej. To materiał bezwonny i bezsmakowy. Jest w 100% bezpieczny dla żywności. Co więcej, ze względu na swoją biodegradowalność, może być kompostowany. Te cechy nie są bez znaczenia. Stawiają wysoką poprzeczkę konkurencji, czyniąc z niego wręcz niezastępowalny i godny użytku materiał.
Celofan, do czego służy?
Celofan wykorzystywany jest do pakowania produktów. Używany jest w dwóch celach: by ozdobić produkt i by ochronić go przed zabrudzeniami i uszkodzeniami. Pełni rolę skutecznej i efektownej bariery ochronnej.
- Celofan można śmiało wykorzystywać w przemyśle spożywczym, w tym w cukiernictwie – na rynku znajdziesz słodycze w celofanie, pierniki, ciastka, czekolady, bułki i wszelkie produkty spożywcze. Nawet wędliny i mięsa można w niego pakować, ponieważ to produkt bezpieczny dla żywności.
- Wiele kwiaciarni i firm florystycznych nie wyobraża sobie prowadzenia biznesu bez celofanu – ta błyszcząca folia i trwała rafia to doskonały duet upiększający wszelkie bukiety. Kwiaty w celofanie po prostu wyglądają dobrze.
- Zarówno drobiazgi, jak i upominki okazjonalne, w tym na ślub, urodziny itp. często owijane są w celofan. Doskonale współgrają z nimi taśmy i tasiemki, ponieważ prezent zapakowany w celofan zawsze wygląda estetycznie i efektownie.
- Każdy, kto zajmuje się sprzedażą, może wykorzystać celofan w swojej branży. Nie można zapominać o tym, że specjalistyczne materiały do pakowania wysyłek to podstawa w tego rodzaju działaniach.
Trudno dziś wyobrazić sobie świat bez celofanu. Ten przezroczysty materiał dzięki swoim cennym właściwościom stał się niezwykle popularny. Nic w tym dziwnego – chroni owinięte produkty, nie zakrywając ich piękna. Jak myślisz, gdzie jeszcze można z powodzeniem wykorzystać celofan?